Cada llar asturianu esperdicia 60 quilos de comida al añu
Ver la transcripción del vídeo de esta noticia Momento actual
- 0:00La Ley de Prevención de las pérdidas
- 0:02y desperdicio Alimentario.
- 0:04Convertir en obligatorias las
- 0:05donaciones de excedentes.
- 0:07Las empresas de producción y
- 0:09distribución deberán darle salida
- 0:11antes de que llegue su fecha de
- 0:13caducidad.
- 0:14Obligatoriamente deben darle un
- 0:15destino. Según una pirámide.
- 0:17Primero para los.
- 0:19Para personas.
- 0:20Si no pudiera ser porque llegar a la
- 0:22fecha de caducidad o no pudiera ser
- 0:24para las personas para animales
- 0:26y en un tercer nivel para compost o
- 0:28cualquier otro tipo de producto o
- 0:30combustible químico.
- 0:31Esto supondrá un cambio de modelo.
- 0:34Las tiendas de alimentación de más
- 0:35de 1300 metros cuadrados
- 0:37tendrán que firmar acuerdos con
- 0:39bancos de alimentos para colocar sus
- 0:41excedentes y estos tendrán
- 0:42que informar de los alimentos que,
- 0:44pese a todo, se desperdicien
- 0:46para optimizar el proceso.
- 0:48La Federación de Bancos de Alimentos
- 0:50ha desarrollado una plataforma
- 0:52digital.
- 0:52Por una parte, es una plataforma
- 0:54digital que va a permitir facilitar
- 0:56estas donaciones entre empresas
- 0:58para que lleguen a la red a las
- 0:59entidades beneficiarias, Pero
- 1:01también supone un modelo
- 1:03de servicio diferente.
- 1:04Se supone que eso es un hito
- 1:06donde habrá un cambio de mentalidad
- 1:08y una concienciación mayor de la
- 1:10sociedad sobre el desperdicio
- 1:11alimentario.
- 1:12La ley habilita además a los bancos
- 1:14de alimentos para certificar el buen
- 1:16hacer de las empresas.
- 1:17Incumplir la norma podrá acarrear
- 1:19sanciones de entre 4000 y 500.000 €.
El Gobiernu quier aprobar una normativa p'amenorgar les cifres a la metá primero qu'acabe l'añu
Güei celébrase'l Día pa concencianos sobre l’esperdiciu alimentariu. Un problema que n'Asturies se traduz en que cada añu esperdiciamos por llar 60 quilos de comida, unos 26 quilos por persona. En total en toa Asturies 26 millones de quilos al añu.
N'España añalmente son por persona unos 65 quilos y mediu, 1.170 millones de quilos d'alimentos en total. Nel mundu xeneráronse más de mil millones de tonelaes de residuos, incluyíos los restos non comestibles, 132 quilos por persona. La mayoría d'esa demasía, un 60% xeneráronse nos llares. Unu de los oxetivos de l'axenda 2030 ye llegar a esa fecha amenorgando estes cifres a la metá. El gobiernu español quier aprobar una normativa con esi envís, primero qu’acabe l'añu.
La Llei de Prevención de les Perdes y Esperdiciu Alimentariu va convertir n'obligatories les donaciones d'escedentes. Les empreses de producción y distribución tendrán de da-yos salida primero que llegue la so fecha de caducidá apunta Juan José Cima, secretariu de la Fundación Bancu d'Alimentos.
Esto va suponer un cambéu de modelu. Les tiendes d'alimentación de más de 1.300 metros cuadraos van tener que roblar alcuerdos con bancos d'alimentos p'asitiar los sos escedentes y éstos van tener qu'informar de los alimentos que, pese a too, s’esperdicien.
Pa optimizar el procesu, la Federación de Bancos d'Alimentos desenvolvió una plataforma dixital.
La llei habilita amás a los bancos d'alimentos pa certificar el bon faer de les empreses. Incumplir la norma va poder acarretar sanciones d'ente cuatro mil y 500.000 euros.