Xinestosa cunta con una ganadería ecolóxica que respeta'l mediu ambiente y el bienestar animal
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- 0:00Una ganadería ecológica vela por
- 0:02una vida sostenible, por la
- 0:04biodiversidad, el agua, el
- 0:06suelo y el mundo rural.
- 0:07Un tipo de trabajo que consume un
- 0:0915% menos de energía que la
- 0:10convencional, sobre todo por su
- 0:12menor dependencia de pesticidas y
- 0:14fertilizantes sintéticos.
- 0:16La ganadería ecológica es un poco
- 0:17como se trabajaba antiguamente,
- 0:20sin sulfatos y sin
- 0:22químicos, y
- 0:24tampoco puedes tener una carga
- 0:25ganadera muy grande.
- 0:26Por eso tiene sus limitaciones
- 0:27también. Aquí en el pasto,
- 0:29prácticamente diario,
- 0:31de día y de noche, entiendo que esté
- 0:32muy malo.
- 0:33Desde 2017 la familia
- 0:34García trabaja en ecológico,
- 0:36un cambio sustancial en el trato
- 0:38hacia el animal por la comida, con
- 0:40pasto natural, pero también con algo
- 0:42de alfalfa.
- 0:42Un cambio que permite una mayor
- 0:44longevidad de los animales.
- 0:46No hago aquí una crónica dura.
- 0:47Dura más porque van menos forzadas.
- 0:50Tienes una media de producción tan
- 0:52alta como lo convencional
- 0:54y una vida girando
- 0:56un poco más, más lenta, más, más
- 0:58tranquila.
- 0:58Esa diferencia que marca entre unos
- 1:00animales que están en un tipo o en
- 1:02otro queda marcado por la producción
- 1:04que aunque es alta, no llega a las
- 1:05cifras de la convencional, con una
- 1:07media de 7000 litros por año.
- 1:09No las aprietas tanto de piensos, ni
- 1:11de ni de comida que
- 1:13que las apuren tanto.
- 1:14Entonces producen algo menos.
- 1:16Tenemos una media de 25 litros
- 1:19que las medias de en convencional
- 1:21son igual de 40 o o más.
- 1:23Otro de los factores a tener en
- 1:25cuenta entre los dos tipos de
- 1:26ganaderías es la capacidad de
- 1:27cabezas disponibles dependiendo de
- 1:29las hectáreas.
- 1:30Aquí tienes unas limitaciones por
- 1:31culpa del terreno.
- 1:33Claro, si tienes 20 hectáreas, pues
- 1:35tienes que tener 40 vacas.
- 1:36Una manera de llevar una ganadería
- 1:38diferente y sostenible que les llevó
- 1:40a dar un paso adelante.
- 1:41No teníamos mayormente nada que
- 1:43que cambiar, más que quitar los
- 1:44herbicidas y
- 1:47sembrar maíz que llamábamos algo de
- 1:48maíz.
- 1:49Y entonces por eso no es interesante
- 1:51que lo que nos ofrecían y cambiamos
- 1:53por.
- 1:53Un trabajo que conlleva mucha
- 1:54actividad desde primera hora.
- 1:56Llevarlas al pasto, sacarlas
- 1:58a la cuadra para ordeñar, limpiar y
- 1:59atenderlas.
- 2:01Una parte de nuestro sector primario
- 2:02muy importante para Asturias desde
- 2:04siempre y en el que Tineo tiene
- 2:06mucha importancia.
Les ganaderíes ecolóxiques dexen una mayor llonxevidá de los animales
Una ganadería ecolóxica mira por una vida sostenible, pola biodiversidá, l'agua, el suelu y el mundu rural. Un tipu de trabayu que consume un 15% menos d'enerxía que la convencional sobre manera pola so menor dependencia de pesticida y fertilizante sintético destaca Samuel García, de la Ganadería Patalean.
Dende 2017, la familia García trabaya n'ecolóxico, un cambéu sustancial nel tratu al animal pola comida con yerba natural, pero tamién con dalgo d'alfalfa. Un cambéu que dexa una mayor llonxevidá de los animales.
Esa diferencia que marca ente unos animales que tán nun tipu o n'otru queda marcáu pola producción qu'anque ye alta nun llega a les cifres de la convencional con una media de 7.000 llitros per añu.
Otru de los factores a tener en cuenta ente los dos tipos de ganaderíes ye la capacidá de cabeces disponibles dependiendo de les hectárees. Una manera de llevar una ganadería diferente y sostenible que los llevó a dar un pasu alantre.
Un trabayu que lleva muncha actividá dende primer hora, llevales al prau, sacales a la cuadra pa catar, llimpiar, atendeles. Una parte del nuestru sector primariu mui importante p'Asturies dende siempres y nel que Tinéu tien muncha importancia.