El fenómenu de la 'gastrificación' consiste na perda de la esencia y tradición gastronómica d'un llugar
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- 0:01La falta de tiempo para cocinar.
- 0:02La cultura de la inmediatez o la
- 0:04masificación turística son algunos
- 0:06de los factores que han contribuido
- 0:07a la triplicación en Asturias.
- 0:09Sin embargo, esta situación aún es
- 0:11reversible.
- 0:12Plastificación en Asturias E
- 0:14Va a tener un tiempo, un crecimiento
- 0:16paulatino y se puede combatir
- 0:18con más herramientas fiscales
- 0:20que otros territorios para combatir.
- 0:22Un problema que perjudica a nuestra
- 0:23identidad culinaria y que no solo
- 0:25afecta a hosteleros sino también a
- 0:27los consumidores.
- 0:28No sé si es porque Starbucks o
- 0:30o porque me gustaba mucho la que
- 0:31había antes y la cerraron por culpa
- 0:33de eso, pero no me interesan.
- 0:35No creo que tengamos que matar la
- 0:36cultura, la tradición y
- 0:38todo lo que nos refleja únicamente
- 0:41para servir al turismo.
- 0:43Aunque Estrada insiste que no se
- 0:44trata de eliminar opciones, sino de
- 0:46adaptar esos productos a la
- 0:47gastronomía local.
- 0:49No es lo mismo comer una hamburguesa
- 0:52de cualquier multinacional.
- 0:54He de decirle algo
- 0:56a una hamburguesa que esté hecha
- 0:58con una carne asturiana.
- 1:01Una vez más, Burguer, te vas a ver
- 1:02igual en Madrid que en Nueva York
- 1:04y ahora mismo en Gijón, porque vemos
- 1:06negocios de hamburguesas que te
- 1:08cuestan 17 20 €
- 1:10una hamburguesa. Dónde queda un
- 1:11sitio de toda la vida?
- 1:13Un cambio de mentalidad que es
- 1:14fundamental para no perder la
- 1:16identidad gastronómica de Asturias.
Ye un problema cada vez más visible n'Asturies y que podría xenerar un cambéu radical na nuesa gastronomía
L'aumentu escomanáu del turismu, los cambeos nos nuesos vezos de consumu o la falta de conocencia sobre l'alimentación son dalgunos de los factores que contribuyeron a desenvolver la gastrificación nel Principáu. Una situación que Lluís Nel Estrada, gastroconsultor, entá ve reversible.
Un problema qu'afecta a la nuesa identidá culinaria y del que, según Estrada, podríen ser responsables toos aquellos participantes de la gastronomía asturiana.
Anque, como señala l'informe, nun se trata de desaniciar otres opciones gastronómiques ayenes a Asturies, sinón d'adaptar esos productos a la nuesa gastronomía tradicional porque anque l'hamburguesa gusta a mozos y non tan mozos, hai que tener en cuenta que nun ye lo mesmo comer l'hamburguesa d'una multinacional, que fecha con carne asturiano, por casu.
Un cambéu de mentalidá qu'Estrada ve fundamental pa nun contribuyir a la perdida de la identidá gastronómica del Principáu.