Fuente: RTPA, 13 de payares. 2024 22:21

El Centru Tecnolóxicu Forestal diseña una barrica de carbayu afayadiza pa sidra o güisqui

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  • 0:00Con la colocación de la duela,
  • 0:02arranca el proceso del prototipo
  • 0:03compuesto por tres partes que
  • 0:04analiza las propiedades de la madera
  • 0:06de roble. Se consigue gracias a los
  • 0:08cinco disparos de su célula
  • 0:09fotoeléctrica y revela aspectos
  • 0:11como la porosidad, el tamaño de
  • 0:13grano o cómo influiría en la bebida
  • 0:15que contendrá.
  • 0:15Sería un promedio de
  • 0:17todos los disparos que se le hacen a
  • 0:19la duela. Además, pueda
  • 0:21dar información sobre un parámetro
  • 0:24químico como es, por ejemplo el
  • 0:25contenido. Fenólicos de gran interés
  • 0:27desde un punto de vista enológico.
  • 0:29Una técnica que ya se usa en otros
  • 0:30países con tradición tonal, era
  • 0:32ligada especialmente al vino, pero
  • 0:33que aquí puede servir también para
  • 0:35la sidra, la cerveza o licores, ya
  • 0:37que se pretende hacerla llegar a las
  • 0:38empresas locales.
  • 0:39Y es que la madera de roble
  • 0:40asturiana transfiere al producto
  • 0:42propiedades singulares.
  • 0:43En Asturias tenemos muy buena
  • 0:45materia prima.
  • 0:45Tiene unas características únicas
  • 0:47que no se parece a otras maderas
  • 0:49como el roble francés o americano.
  • 0:52Tiene sobre todo mucho cilantro.
  • 0:54Y bueno, eso es un componente
  • 0:56diferenciador.
  • 0:57Caracterizar una sidra de hielo, un
  • 0:59producto innovador de un alto valor
  • 1:00añadido, con unos matices y unas
  • 1:02características como puede ser un
  • 1:04roble, en este caso el roble
  • 1:05asturiano, pues era un proyecto
  • 1:07interesante, genera paisaje
  • 1:09y genera economía y genera
  • 1:10supervivencia.
  • 1:11Una apuesta por la innovación y la
  • 1:12revalorización de las materias
  • 1:14primas en el propio territorio, en
  • 1:15la que se han invertido 170.000 €,
  • 1:17lo valora muchísimo.
  • 1:19En Escocia para el whisky, también
  • 1:20en Japón, y tenemos que
  • 1:23dar ese plus.
  • 1:24Los productos asturianos.
  • 1:25También. Se busca promover una
  • 1:26adecuada gestión y explotación del
  • 1:28roble, cuya demanda, además es cada
  • 1:29vez mayor.

L'aparatu escueye la madera de forma automática y amuesa aspeutos de la mesma que podríen influyir nel productu

Col allugamientu de la duella entama'l procesu del prototipu compuestu por tres partes qu'analiza les propiedaes de la madera de carbayu. Consíguese gracies a los cinco disparos de la so célula fotoeléctrica y amuesa aspeutos como la porosidá, el tamañu de granu o cómo influyiría na bébora que va tener señala Amelia González, coordinadora del proyectu y miembru del Llaboratoriu de Bioproductos del Cetemas.

Una técnica que yá s'usa n'otros países con tradición tonelera amestada especialmente al vinu pero qu'equí pue sirvir tamién pa la sidra, la cerveza o llicor, yá que quier faese llegar a les empreses locales. Y ye que la madera de carbayu asturiano tresfier al productu propiedaes singulares apunten Blanca Fresno, maestra cervecera y Tino Panizales, del Llagar Panizales.

Un apueste pola anovación y revalorización de les materies primes nel mesmu territoriu nel que s'invirtieron 170.000 euros asegura Begoña López, directora xeneral d’Agroindustria y Desenvolvimientu rural.

Tamién se busca promover una xestión afayadiza y esplotación del carbayu con una demanda que, amás, ye cada vez mayor y que lleva cuasi un sieglu unviándose por exemplu a los toneleros de Jerez.