Biólogos de la Universidá estudien la medría de la perceba

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- 0:00A ver cómo afectan las condiciones
- 0:01de la mar al crecimiento de los
- 0:03percebes. Esto es lo que analiza
- 0:05un estudio en el que participa la
- 0:07Universidad de Oviedo.
- 0:08Para ello, el pasado mes de
- 0:09noviembre sumergieron 30 baldosas
- 0:11con percebes en el puerto de
- 0:13Cudillero.
- 0:14Ahora están midiendo lo que han
- 0:15crecido antes de instalarlos en
- 0:17diferentes zonas del dique.
- 0:19Mañana lo que haremos es con una
- 0:20empresa de obras
- 0:22de diques.
- 0:23Nos sacarán para poder colocarlos en
- 0:25los bloques del espigón de aquí de
- 0:26Cudillero y ya hemos seleccionado
- 0:28previamente unas zonas que están más
- 0:30expuestas y menos expuestas.
- 0:31La idea es medirlos cada uno o dos
- 0:33meses y en principio, dejarlos
- 0:35como mínimo hasta hasta noviembre
- 0:37para cumplir al menos como mínimo
- 0:38seis meses de crecimiento.
- 0:40Los percebes que están estudiando
- 0:41son de mala calidad, aquellos que
- 0:43los profesionales no capturan para
- 0:45su venta.
- 0:46La idea es medirlos de forma
- 0:48periódica, con un calibre y un
- 0:49escáner para ver su evolución.
- 0:51Si en un futuro sacamos resultados
- 0:53significativos, se podría
- 0:55apoyar a los perecederos para
- 0:57recoger o cultivar el percebe en
- 0:58zonas? Pues eso, si sale más
- 1:00que que crecen mejor,
- 1:02más expuesto al oleaje en zonas más
- 1:04expuestas.
- 1:05Si sale mejor en zonas menos
- 1:06expuestas, pues en zonas menos
- 1:08expuestas.
- 1:08En este proyecto que está financiado
- 1:10por la Fundación Biodiversidad,
- 1:12participan las universidades de
- 1:13Oviedo y de Vigo.
Les percebes que tán estudiando son de mala calidá, les que los profesionales nun garren pa la so venta
Saber cómo afecten les condiciones de la mar a la medría de les percebes. Esto ye lo qu’analiza un estudiu nel que participa la Universidá d’Uviéu. Pa ello, el mes de payares pasáu, somorguiaron trenta baldoses con percebes nel cai de Cuideiru. Agora, tán midiendo lo que medraron enantes d’instalalos en diferentes zones del dique señala Pelayo Rico, del departamentu d’Ecoloxía de la Universidá d’Uviéu.
Les percebes que tán estudiando son de mala calidá, les que los profesionales nun garren pa la so venta. La idea ye midiles, davezu, con un calibre y un escáner pa ver la so evolución.
Nesti proyectu, que ta financiáu pola fundación Biodiversa, participen les universidaes d’Uviéu y de Vigo.