Fuente: RTPA, 8 de avientu. 2024 08:15

'Asturies Selmanal' analiza l'impactu de la reconocencia internacional de la sidra

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  • 0:00La sidra y al lucen la pasarela
  • 0:03internacional.
  • 0:04Mérito que corresponde atribuir
  • 0:06también a generaciones
  • 0:08anteriores a la nuestra.
  • 0:10Que es una cultura milenaria.
  • 0:12Son datos objetivos.
  • 0:14Tenemos noticia documental
  • 0:16de la elaboración de sidra y de
  • 0:18y de la plantación de manzanos en
  • 0:19Asturias, al menos desde el siglo
  • 0:218.º.
  • 0:22Bueno, el mundo cambió, pero la
  • 0:23sidra también siempre supo cambiar y
  • 0:25adaptarse.
  • 0:26Detrás de la sidra siempre hubo
  • 0:27gente muy innovadora,
  • 0:29muy innovadora.
  • 0:31Apareció la botella, se adoptó la
  • 0:33botella de sidra, apareció el vaso,
  • 0:35se adoptó el vaso. Hasta entonces se
  • 0:36usaban jarras de barro.
  • 0:38Y la sidra, precisamente,
  • 0:41es un elemento facilitador
  • 0:43de esos vínculos y de esas
  • 0:45relaciones se forma comunidad.
  • 0:47El escanciar es una
  • 0:49práctica importante
  • 0:51en todo el proceso.
  • 0:52Este premio va a unir a todos los
  • 0:54asturianos asturianos para construir
  • 0:56algo positivo en
  • 0:58torno a algo tan nuestro como es
  • 1:00la sidra asturiana.
  • 1:01Ese reconocimiento es un espaldarazo
  • 1:03a la identidad de Asturias.
  • 1:05Esto yo creo que hay que verlo así.
  • 1:06Es decir, tenemos un valor
  • 1:08que tenemos que trabajar.
  • 1:10Un estatus de prestigio que
  • 1:11reportará más trabajo
  • 1:13y nuevas estrategias
  • 1:15para alcanzar desafíos pendientes.

El programa trata l'impulsu cultural que llevó a la sidra de ser una bébora rexonal a formar parte del patrimoniu universal  

La sidra yá lluz na pasarela internacional. Méritu que correspuende atribuyir tamién a xeneraciones anteriores a la nuesa. Luis Benito García, historiador y director de la Cátedra Universitaria de la sidra d'Asturies destaca "que ye una cultura milenaria, son datos oxetivos. Tenemos noticies documentales de la ellaboración de sidra y del plantíu de pumares n'Asturies, polo menos dende'l sieglu octavu”.

Pela so parte, Xuacu López, director del Muséu del Pueblu d'Asturies asegura que'l mundu cambió, pero la sidra siempres supo cambiar y adaptase. Mientres que Xuan de Con, antropólogu, esplica que la sidra, precisamente, ye un elementu facilitador d'esos venceyos y de eses relaciones, forma comunidá.

Francisco Ordoñez, llagareru, asegura qu'esti premiu va xunir a tolos asturianos y asturianes pa construyir daqué positivo alredor de daqué tan nueso como ye la sidra asturiano. Y Juan Stové, director del Muséu de la Sidra, apunta qu'esta reconocencia da puxu a la identidá d'Asturies.

Un estatus de prestixu que va traer más trabayu y nueves estratexes p’algamar desafíos pendientes.