Fuente: RTPA, 27 de agostu. 2024 19:04

La materia prima y la cueva, los secretos del meyor Cabrales

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  • 0:02Estas manos, las de Encarni Bada,
  • 0:03han elaborado muchos, muchos quesos
  • 0:05de Cabrales, entre ellos el de los
  • 0:0736.000 €.
  • 0:08El oficio de quesero, asegura, exige
  • 0:10mucho trabajo.
  • 0:11Porque. Porque el Cabrales lo
  • 0:13traemos a las cuevas y encima lo
  • 0:14tenemos que venir a voltear
  • 0:16cada semana.
  • 0:17Cada 15 días vienes a Ada
  • 0:19y vuelta. Después vienes a sacar, a
  • 0:20llevar.
  • 0:21Es que es un trabajo de todos los
  • 0:23días.
  • 0:24Tanto los secretos de un buen
  • 0:25Cabrales.
  • 0:26Que es tener buen, buen, buena
  • 0:28materia prima desde el principio
  • 0:30tienes que tener leche, tienes que
  • 0:31tener buena leche y después en la
  • 0:33quesería las condiciones que
  • 0:34necesitas, la temperatura
  • 0:36y todo lo que en una quesería
  • 0:38más o menos se necesita.
  • 0:40Después ya la mano de cada
  • 0:42uno, sabes?
  • 0:43Y que tengas suerte de que salga
  • 0:45bien, que algunas veces no salen
  • 0:46todos iguales.
  • 0:47Tras ese primer premio toca ir a la
  • 0:49cueva de la Concha parda para
  • 0:50atender pedidos.
  • 0:51La de Encarni, que es una quesería
  • 0:52familiar y lleva el nombre de su
  • 0:53marido, es de las más pequeñas de la
  • 0:55de Cabrales.
  • 0:56Ahora mismo estoy trabajando yo
  • 0:57sola, más o menos
  • 0:59yo sola.
  • 1:01Serán como unos 10.000 kilos, 9010
  • 1:03mil por ahí.
  • 1:04Eso en total.
  • 1:05En total. Si, total durante todo el
  • 1:07año, claro.
  • 1:07Además de elaborar el mejor cabrales
  • 1:09del año, esta maestra quesera
  • 1:10también se llevó el segundo premio
  • 1:12al lote de piezas en el certamen que
  • 1:14se celebró este domingo.

La quesería Ángel Díaz Herrero ellabora unos 10.000 kilos de quesu al añu

Dende’l domingu, el teléfonu nun dexa de sonar na quesería Ángel Díaz Herrero, dempués de llevar el premiu al meyor quesu del certame del quesu Cabrales. Una pieza de récor Guinness y qu’algamó na puya un preciu de 36.000 euros.

La so ellaboradora foi Encarni Bada. Na so quesería fai unos 10.000 kilos de quesu al añu, de los que namás una cuarta parte ye quesu Cabrales reserva.

Dempués d’esi primer premiu, toca dir a la cueva de La Concha Parda p’atender pidíos. La d’Encarni Bada, que ye una quesería familiar y que lleva’l nome del home, ye de les más pequeñes de la DOP Cabrales.

Amás d’ellaborar el meyor Cabrales del añu, esta maestra quesera tamién llevó’l segundu premiu al llote de pieces nel certame que se celebró esti domingu.