Fuente: RTPA, 4 de avientu. 2024 19:12

Los collecheros piden que se cuide más el campu asturianu

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  • 0:05La directiva del club Amigos
  • 0:08de la Manzana se muestra rotunda.
  • 0:09Sin manzanas no hay tu tía.
  • 0:12Sí. A ver, yo lo fundamental.
  • 0:14Si la cultura es vidriera.
  • 0:15Finalmente es reconocida por la
  • 0:16UNESCO como Patrimonio Mundial.
  • 0:18Espera que se ponga especial
  • 0:19atención al campo.
  • 0:20Cuidar la manzana, cuidar
  • 0:23las tumorales que
  • 0:26se están perdiendo casi.
  • 0:27Todas. Por eso el club lucha por
  • 0:29la conservación de la manzana.
  • 0:30También elabora sidra y no solo
  • 0:32la tradicional.
  • 0:33Hacen de todo tipo, incluso
  • 0:35sidra de hielo de fuego o el vermú
  • 0:37de sidra de hielo.
  • 0:38Fundado en 1996.
  • 0:40El club cuenta con más de 200
  • 0:42miembros.
  • 0:42Mantener las tradiciones
  • 0:46familiares rurales.
  • 0:48Organizamos cursos
  • 0:50de poda de tratamientos de
  • 0:52selección de variedades de
  • 0:54plantación de fumarás.
  • 0:56Es un cultivo tradicional que
  • 0:57sabemos que se remonta a
  • 1:01la alta Edad Media, como poco,
  • 1:03que se conoce que fue un cultivo muy
  • 1:05rentable por la cantidad de
  • 1:06contratos de mampostería.
  • 1:08Sigue conformando ese paisaje
  • 1:09tradicional? La cosmología avanzó.
  • 1:11E insiste.
  • 1:12Preservar ese ecosistema sostenible
  • 1:14y apostar por la manzana asturiana
  • 1:16es apostar porque
  • 1:18la gente se asiente en el
  • 1:19territorio.
  • 1:20La puesta en marcha en 2003 de la
  • 1:21Denominación de Origen Protegida
  • 1:23marcó un momento decisivo, pues
  • 1:25sólo admite manzanas asturianas.
  • 1:27Actualmente incluye 76
  • 1:29variedades.
  • 1:30La de OP cuenta con 385
  • 1:32cosecheros y 880
  • 1:34pomadas. Muchas de ellas forman
  • 1:36parte de la cooperativa Campo Astur.
  • 1:38En estas fechas las brigadas están
  • 1:40terminando la recolección.
  • 1:41Mustafá es jefe de cuadrilla
  • 1:43proveniente de Senegal.
  • 1:45Lleva diez años apañando manzanas.
  • 1:47El trabajo para mí no está
  • 1:49mal. Normalmente es duro.
  • 1:50Es duro. No puedes decir que no.
  • 1:52Mis padres son de agricultura.
  • 1:54Por eso sé su trabajo.
  • 1:55Me encanta.
  • 1:55Esta temporada. El precio de la
  • 1:57manzana de Hoppe oscila entre los 42
  • 1:59y 46 céntimos el kilo.
  • 2:01La que no entre los 38 y
  • 2:0342 céntimos.
  • 2:04Un 70% de la producción de campo
  • 2:06astur irá para la denominación de
  • 2:08origen protegida.

El Club Sierense Amigos de la Mazana llucha pol caltenimientu de la mazana

La mayoría de la mazana pa sidra yá se pañó. La cooperativa Campoastur señala que nun tuvo problemes fitosanitarios destacables y que foi un añu bonu, a pesar de ser veceru, de menos producción. Los collecheros, tanto profesionales como particulares, piden que se cuide más el campu asturianu.

Col reconocimientu de la Unesco de la cultura sidrera asturiana como patrimoniu inmaterial, David Menéndez, presidente del Club Sierense Amigos de la Mazana, espera que se ponga especial procuru nel campu.

El club llucha pol caltenimientu de la mazana, tamién fai sidra y non solo lo tradicional. Fundáu en 1996, el club cunta con más de 200 miembros, destaca Casimiro Fernández, secretariu del Club Sierense Amigos de la Mazana.

Luis Benito García, director de la Cátedra de la sidra de la Universidá d’Uviéu, esplica que la puesta en marcha en 2003 de la Denomación d’Orixe Protexida marcó un momentu decisivu, porque namás almite mazana asturiano.

Anguaño inxerta 76 variedaes. La DOP cunta con 385 collecheros y 880 pumaraes. Munches d’elles formen parte de la cooperativa Campoastur. Nestes feches, les brigaes tán acabando de pañar. Moustapha Seck ye xefe de cuadriella. Viniente de Senegal yá lleva diez años pañando manzana.

Esta temporada, el preciu de la mazana DOP va ente 42 y 46 céntimos el kilo. Lo que non, ente los 38 y 42 céntimos. Un 70% de la producción de Campoastur dirá pa la Denomación d’Orixe Protexida.