La sidra festexa la so reconocencia mundial nes sidreríes
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- 0:00Eso es bueno porque aquí la gente ya
- 0:01lo conocemos y demás, pero bueno,
- 0:03para la gente de fuera que vengan
- 0:05y que lo conozcan mejor también,
- 0:06porque a pesar de ser un producto
- 0:09asequible, es un producto
- 0:11que lleva mucho trabajo y que para
- 0:12que sepa bien hay que hacerlo un
- 0:14poco bien y es lo que
- 0:16atrae mucho a la gente, sobre todo
- 0:17la gente que viene de fuera.
- 0:18Lo que le gusta es ver la liturgia
- 0:20que conlleva echarlo, beberlo.
- 0:22Aquí en Mieres es
- 0:24el típico que escanciar,
- 0:26no el escancia y no
- 0:28poner el tapón.
- 0:30Y están todos los bares llenos de
- 0:32jóvenes bebiendo sidra.
- 0:33Siempre, pero siempre.
- 0:37El manual del buen
- 0:39chico de El Tigre es esto
- 0:41Si con lo que se abre la botella.
- 0:43Pero lo imprescindible es, sin duda
- 0:45el escanciar.
- 0:46En la sidra. Hay que echar la
- 0:47charla, cortar arriba y que
- 0:49caiga en el canto del vaso y que el
- 0:50vaso.
- 0:51Sea la sidra.
- 0:52Cualquiera que haya pasado más de
- 0:53cinco minutos en una sidrería sabe
- 0:55que se bebe de un sorbo y se tira al
- 0:57final para continuar con la
- 0:58costumbre de siempre de limpiar el
- 1:00vaso. Pero para muchos la sidra
- 1:02es más que ocio.
- 1:03Llevo 38 años en esto.
- 1:05Empecé con veinteañeros y tengo 58
- 1:07así. Una vida.
- 1:08Una vida entera dedicada a la sidra.
- 1:10Por eso el reconocimiento de la
- 1:11UNESCO se vive en las librerías
- 1:13con pasión.
- 1:14Tendremos siempre en mente esa
- 1:16fecha del 4 de diciembre.
- 1:17Lo que está puesto en el mapa ahora
- 1:19es la sidra a nivel mundial.
- 1:20El escanciar o la cultura íbera.
- 1:22Es algo que nos beneficia para
- 1:23todos, tanto para los productores
- 1:25de sidra de manzana y para
- 1:27nosotros, los hosteleros.
- 1:29Y esperan que cambien algunas cosas.
- 1:31La ciudad se vende muy mal
- 1:33porque pone sidra y sidra.
- 1:35Sale el País Vasco, sale Galicia
- 1:38y las las nuestra.
- 1:38Esperemos que esto haya
- 1:41sido, que tenga un empuje, un
- 1:43resurgir para conseguir más,
- 1:45más clientela, más ambiente.
- 1:47Pues si se animan, las botellas
- 1:48ya están preparadas.
El premiu dignifica l'oficiu del escanciador y a tolos sectores de producción
Ye solo una bébora, nuna botella verde pero tolo que la arrodió per sieglos configuró la cultura asturiana. Ta nel ADN del Principáu y agora ye patrimoniu de la Humanidá. Nos templos d'esta cultura, nes sidreríes, güei celébrase la reconocencia. Los veceros valoren lo que significa.
Güei cuando se toma un culín ta participándose d'una cultura reconocida como patrimoniu inmaterial de la Humanidá. Hai euforia nel sector de la sidra y eso nótase tamién nos establecimientos.
La cai Gascona d'Uviéu recibe la reconocencia de la cultura sidrera como Patrimoniu de la Humanidá como un premiu a años de trabayu que va suponer un enantes y un dempués p'Asturies.
Un premiu que dignifica l'oficiu del escanciador y a tolos sectores de la so producción.